لوزه ها از نسج نرم غده ای تشکیل یافته اند. لوزه ها بخشی از سیستم لنفاتیک و ایمنی بدن می بـاشنـد. دو لوزه در دو طرف عقب دهان قرار دارند. اندازه لـوزه هــا در افراد مختلف فرق می کند و الزاما بزرگی لوزه ها نـمی تـوانـد به علت التهاب لوزه ها باشد. لوزه ها در زمان تـولـد کوچک هستند و در زمان کودکی بزرگ شده و مجددا در دوران بلوغ تحلیل می روند. در ادامه با بخش مقالات گوش و حلق و بینی کلینیک مروستی همراه ما باشید.
وظیفه لوزه ها: به دام انداختن باکتری ها و ویروس هـای اسـتـنشاقی. لـوزه هـا با پادتن ها و سلول های ایمنی خود بـاعـث نـابود شـدن میکروارگانیسم ها و جلوگیری از عفونت ریه ها و گلو می شوند.
آدنوئید و یا لوزه سوم (ADENOIDS): آدنوئید نیز عینا دارای ساختار و وظایف لوزه ها می باشد. اما در دیواره فوقانی حلق و در خلف حفره بینی واقع شده است. آدنوئید پس از تولد بزرگتر می شود، اما رشدش در سن ۳ تا ۷ سالگی متوقف گردیده و پس از آن بتدریج تحلیل رفته و در سنین نوجوانی ممکن است کاملا ناپدید گردد.
عواقب برداشتن لوزه ها و آدنوئید:
اهمیت وجود لوزه ها و آدنوئید در جلوگیری از عفونت تنها تا ۶ ماه پس از تولد می باشد. چراکه پس از آن سیستم ایمنی بدن چنان گسترش می یابد که دیگر فقدان لوزه ها و آدنوئید خللی در عملکرد دفاعی بدن ایجاد نمی کند.
التهاب لوزه ها و یا تونسیلیت (TONSILITIS):
به التهاب و عفونت لوزه ها اطلاق می گردد. تونسیلیت مسری بوده و در کودکان ۱۰-۵ سال شایع تر است، اما تمام سنین ممکن است به آن مبتلا شوند.
علایم تونسیلیت:
۱- گلو درد و سرفه
۲- سردرد.
۳- احساس ناخوشی و خستگی.
۴- تغییر درتن صدا.
۵- احساس تهوع.
۶- بوی بد دهان و تنفس.
۷- بلع دردناک و دشوار.
۸- تورم گره های لنفاوی گردن.
۹- نقاط سفید و یا زرد رنگ چرکین روی لوزه ها.
درمان:
اغلب التهاب لوزه ها خفیف بوده و نیازی به درمان دارویی ندارند. اما نوشیدن آب کافی، قرقره کردن محلول آب و نمک و مصرف استامینوفن و یا ایبوپروفن برای بهبود بیماری توصیه می شود. از آنجایی که تونسیلیت اغلبا توسط ویروس ها ایجاد می شود، مصرف آنتی بیوتیک ها تجویز نمی گردد. اما چنانچه عفونت باکتریایی باشد آنتی بیوتیک تجویز می گردد. هرگاه التهاب لوزه ها شدید باشد و کودک بیش از ۵ نوبت در سال به تونسیلیت حاد مبتلا شود، و شدت بیماری تا حدی باشد که کودک را از مدرسه رفتن باز دارد، بایستی لوزه ها با جراحی برداشته شوند.
آبسه اطراف لوزه ها (QUINSY):
هنگامی که آبسه در کنار لوزه ها ایجاد می شود (معمولا در یک طرف). این عارضه بسیار دردناک بوده و بایستی با مصرف آنتی بیوتیک و تخلیه آبسه درمان گردد.
منبع: مردمان